Zsugorka technika

A zsugorkafólia egy kreatív alapanyag, mellyel készíthetünk ékszereket, kulcstartót, hűtőmágnest, kitűzőt, díszítő elemeket…

Használata egyszerű, akár gyerekekkel is elkészíthető.

Hogyan működik?

A zsugorka egy speciális fólia, mely hő hatására összezsugorodik és megkeményedik. Hobbiboltokban lehet beszerezni átlátszó és különböző színekben.
A fólia egyik oldalát egy finom csiszolópapírral kell megcsiszolni, hogy jobban tapadjanak rajta a színek, majd megrajzolni. Én általában internetről szoktam képeket keresgélni, ezeket kinyomtatom és a lap alá helyezve átrajzolom. Ezt természetesen csak átlátszó fólia esetén lehet megvalósítani.
Fontos tudni, hogy a fólia sütés közben összezsugorodik a felére-harmadára, tehát mindent nagyobban kell megrajzolni. A széleket ne vágjuk apró, keskenyre, mert ezek könnyen letörhetnek, illetve zsugorodás közben eltorzulhatnak. A különböző fóliák sokszor máshogy viselkednek, így nincsen rá szabály, pontosan mekkorára fog összemenni.
Először rajzoljuk meg a kontúrvonalakat egy alkoholos filccel, majd színes ceruzával színezzük ki.
Vágjuk ki a kívánt formára és szükség esetén egy lyukasztóval vágjunk lyukat, ha például medál, fülbevaló, vagy kulcstartó készül.
Nekem előfordult, hogy elfelejtettem kilyukasztani, de sikerült megoldani egy kis kézifúróval. De mindenképp tanácsos sütés előtt lyukasztani, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha fúrás közben eltörik a remekművünk.

 

Mivel rajzoljunk a zsugorkára?

alkoholos filc (én ezzel szoktam a kontúrt húzni), színes ceruza, lakkfilc

Én próbálkoztam egyszer sima filccel, de ez sajnos a sütés közben elfolyt. Viszont szerencsére sikerült megmentenem, mert acetonos vattával áttöröltem és valami csoda folytán leszedte az elmosódott részeket, aminek viszont maradnia kellett, az maradt is.

Zsugorka sütése

A sütés során a fólia összemegy és megkeményedik, a színek pedig intenzívebbé válnak.
A megrajzolt és kivágott zsugorkát fényes oldalával felfelé helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük 150 °C-ra előremelegített sütőbe körülbelül 3 percre. A fólia elkezd tekeredni, szinte táncolni, majd kiegyenesedik. Ez nagyon mókás látvány, és érdemes is figyelemmel kísérni, mert mikor kilapult, kivehetjük a sütőből. Emeljük fel a sütő hőmérsékletét akár 200 °C-ra is, fordítsuk meg a zsugorkákat (vigyázzunk mert forró!), majd helyezzük vissza a sütőbe még pár percre, míg teljesen kilapulnak. Így szép fényes lesz az eredmény.
Közvetlenül sütőből kivéve még formázható, ha például domborút szeretnénk, ráfektethetjük valamilyen tárgyra, de ügyeljünk arra, hogy meg ne égessük magunkat. A sütést mindenképpen felnőtt végezze.

A kihűlt, elkészült műveket le is lakkozhatjuk, hogy még tartósabb legyen, majd összeszerelhetjük a hobbiboltban vásárolt ékszer kiegészítőkkel.

Néhány művem:

 6 thoughts on “Zsugorka technika”

  • Szia! Lakkozhatod spray lakkal, vagy átlátszó körömlakkal, de én általában le sem lakkozom. A sütőben beleég a festék és nem fog lekopni!

 • Szia. Én kipróbáltam, de sajnos nem lesz olyan szép átlátszó. A csiszolt rész ugyanúgy meglátszik. Mit ronthattam el? Hogy csináljam másképp?
  Eszter

  • Szia Eszter! A sütés végén felemelted a sütő hőmérsékletét? Nekem akkor lesz szép fényes, ha megkapja ezt az extra hőt.
   Illetve esetleg próbáld meg finomabb csiszolópapírral csiszolni, hogy ne legyenek túl mély karcok.

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


error

Itt tudsz követni! / Seguimi qui!

 • Facebook
 • Pinterest
 • Instagram
 • Youtube
 • Etsy