Krémkészítés házilag – természetes kozmetikumok

Miért készítsünk krémet házilag?     

 

Csak természetes alapanyagokat használunk fel, így az otthon készített krém nem tartalmaz parabéneket, kőolajszármazékokat (vazelin, paraffin), PEG származékokat, mesterséges tartósítószereket és illatanyagokat.

Így biztosan tudni fogjuk, mi van a krémben, amit a bőrünkre kenünk.

 

Krémkészítés

 

Alapvetően kétféle módon lehet elkészíteni a házi krémeket. Vannak vízmentes, illetve víztartalmú krémek.

A vízmentes krémek 100% zsírtartalmúak, csak olajokat, zsírokat, vajakat tartalmaznak. Ezek elkészítése viszonylag egyszerű, csak fel kell olvasztanunk a szilárd összetevőket és összekevernünk a folyékony olajokkal. Kevésbé romlékonyak, így nem kell tartósítanunk sem őket.

A víztartalmú krémek készítése már kicsit bonyolultabb. Ahhoz, hogy össze tudjuk elegyíteni a víz- és zsírfázist, emulgeálószerre van szükségünk. Az emulgeátorok a víz és olaj keveredését segítik. E nélkül hamar szétválna a két fázis. Ezek a krémek könnyebben romlanak, így természetes tartósítószerekre is szükség van.

Érdemes a vízmentes krémekkel kezdeni az otthoni krémkészítést, ezzel hamar sikerélményünk lesz. Csinálhatunk különböző testkrémeket, masszázsolajat, szőlőzsírt, gyógykrémet.

otthoni krémkészítés

Alap felszerelés:

  • mérleg
  • tálka vízgőz feletti melegítéshez + lábos
  • robotgép – habverő
  • fa kanál
  • tégelyek

 

Tanácsok házi krémkészítéséhez:

 

 Tisztaság: legyen tiszta, fertőtlenített a munkafelület ahol dolgozol.

Sterilizáld a tégelyeket: a hőálló tégelyeket forrald át egy vízzel teli lábosban, vagy mosd el mosogatógépben, majd töröld át alkohollal.

Üres tégelyeket vásárolhatsz is, de újrahasznosíthatod a régi krémjeid üvegcséit is.

Címkézd fel a tégelyeket, így tudni fogod, mi van benne és mikor készítetted.

Kis mennyiséget készíts egyszerre, ami elfogy pár hónap alatt. Figyelj az alapanyagok szavatosságára.

100 % tisztaságú, természetes, hidegen sajtolt olajokat használj. Ezek megőrzik az olaj értékes hatóanyag tartalmát, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag.

A hőérzékeny összetevőket (illóolajok, vitaminok) ne melegítsük. Csak akkor adjuk hozzá a felolvasztott zsírokhoz, mikor az már kézmelegre hűlt.

Az illóolajok allergiát válthatnak ki. Használatuk előtt mindenképp végezz bőrpróbát. Ha allergiás vagy, vagy ajándékba készíted a krémet, figyelj rá, milyen alapanyagokat használsz fel. Egyes emberek érzékenyek lehetnek bizonyos olajokra.

 

 

Olvasd el a következő bejegyzésemet is, melyben néhány natúr kozmetikum alapanyagot és tulajdonságait mutatom be!

 

RECEPTEK:

Kakaóvajas testápolóvaj házilag

 

 Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


error

Itt tudsz követni! / Seguimi qui!

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Youtube
  • Etsy